Iittala Sarjaton servies

 

Sarjaton betekent 'geen serie' in het Fins en is een serie essentiële items waar u nooit afstand van zult doen. De vrijheid van flexibiliteit krijft een nieuwe betekenis met deze voorwerpen die u wanneer u maar wilt voor wat u maar wilt kunt gebruiken, en die het samen net zo goed doen als individueel. Voel het reliëf in het glas, geniet van de zachte pasteltinten of maak uw eigen compositie. Gevormd door traditie, gemaakt voor nu. Sarjaton geeft u de natuurlijke middelen om iets te creëren wat u mooi vindt. 

Voor de 26 items tellende serie vroeg Iittala zes jonge, onafhankelijke, Finse mode-, product-, grafische en digitale ontwerpers een collectie te ontwerpen waaruit niet alleen respect voor vakmanschap en eetrituelen blijkt, maar ook respect voor de waarden die het moderne leven verrijken. Ontwerpers met dezelfde visie en Finse roots, maar ieder met hun eigen expertise. Aleksi Kuokka is een meester in het ontwerpen van glazen en Harri Koskinen heeft zijn stempel gedrukt op de vorm van het servies. Samuji heeft veel ervaring opgedaan bij stoffenmerk Marimekko en het duo Musuta ontwerpt in het dagelijkse leven animatiefilms voor bedrijven. 
Het Sarjaton servies is te herkennen aan een stempel met een vis op de bodem van elk product. De getekende vis verwijst naar een oud Fins gezegde: ‘Het heeft geen zin om verder dan de zee te gaan vissen’. Oftewel: alles wat we nodig hebben, is hier.

De collectie Sarjaton is ontworpen door een team van designers en is geinspireerd op het Finse leven. Dit komt terug in de gebruikte motieven. De collectie weerspiegelt erfgoed dat ver teruggaat in de tijd: het hart van de Finse volkstraditie, de wortels van Fins design. De geschiedenis van Finland, de sobere leefomstandigheden en volkstradities zijn duidelijk aanwezig.
Het ‘Metsä’ patroon (Fins voor bos) is een huldiging aan het bos. Bos bedekt ruim de helft van Finland en Finnen hebben veel respect voor de natuur waarin ze veel tijd doorbrengen. Traditioneel, kleurig borduur-werk was de inspiratie voor het ‘Tikki’ decor (Fins voor steek). De kunst van vlechtwerk, ofwel haar van een klein meisje of manden en kleden, vormde de basis voor het ‘Letti’ patroon (Fins voor vlecht). De aard en kleuren van oud textiel waren ook de inspiratie voor de aardse tinten van het kleurenpalet.
Sarjaton is de belichaming van Finse volkstraditie in de tijd van nu. De serie is gevormd door traditie, maar gemaakt voor nu. Sarjaton biedt de mogelijkheid om traditie voor de toekomst te creëren.
Sarjaton van Iittala - Authenticiteit herontdekt. Een krachtige en moderne interpretatie van Finse tradities – Iittala presenteert met trots Sarjaton, een volledig nieuwe benadering van serviesgoed. Dankzij de zachte vormen en subtiele decors van deze prachtige collectie kan er op de hedendaagse eettafel eindeloos worden gecombineerd.