Iittala Aino Aalto glas

De glasserie iittala Aino Aalto bestaat 80 jaar (1932-2012)  en is uitgeroepen tot serie van het jaar 2012. 

Dit geperste glaswerk uit 1932 is naar de ontwerper Aino Aalto (1894 – 1949) vernoemd. De glasserie iittala Aino Aalto is één van de oudste producten van het iittala assortiment. De oorspronkelijke naam was Bölgeblick, is Zweeds en verwijst naar de inspiratiebron van de ontwerpster: de kringen die zich vormen wanneer je een steentje in het water gooit. Aalto betekent ‘golf’ in het Fins.
Aino Aalto versloeg haar echtgenoot Alvar Aalto met dit glas bij een designwedstrijd. De serie werd op de Triënnale van Milaan in 1936 met goud bekroond.

Iittala Aino Aalto bestreed gewoonte door mensen uit te dagen om radicaal nieuwe lijnen en vormen te accepteren die aan dezelfde behoeften voldoen als de oude. Haar designfilosofie botste natuurlijk met haar tijd. Velen wilden aan hun tradities blijven vasthouden. Gelukkig waren er mensen die de visie van Aino waardeerden en die haar en haar collega's steunden terwijl zij een revolutie in het Finse design bewerkstelligden. De gedurfde principes van Aino Aalto leven voort in de iittala Aino Aalto glascollectie. Wereldwijd beleven jong en oud nog steeds plezier aan haar frisse creaties. Dit hedendaagse glaswerk, dat tegenwoordig in verschillende kleuren verkrijgbaar is, kan worden gecombineerd met elk object van Iittala en past comfortabel in elk scenario, van formele diners to strikt informele kinderfeestjes.