Aalto additionals

De Aalto vaas dateert uit 1936 en werd het jaar erop tijdens de Wereldtentoonstelling in Parijs voor het eerst aan het publiek getoond. De vloeiende, organische vorm wordt nog steeds met de mond geblazen in de fabriek in Iittala.

Alvar Aalto maakte de Aalto vaas in verschillende vormen, afmetingen en kleuren voor iittala en de World Fair van 1937 in Parijs. Er wordt beweerd dat het ontwerp gebaseerd is op schetsen met de intrigerende titel :”de leren broek van de eskimo vrouw”. Anderen wijzen erop, dat Alvar Aalto zoon van een cartograaf was en de lijnen misschien wel zijn afgeleid van het Finse landschap en de meren.
Grote kunstwerken worden voortdurend opnieuw geïnterpreteerd. Alvar Aalto wilde nooit aangeven hoe zijn glazen objecten gebruik moesten worden, maar liet dat geheel aan de gebruiker over. Deze vrijheid om de oorsprong en de functies te interpreteren is misschien de verklaring van het feit dat de collectie van Aalto nog steeds zo eigentijds en fris is. De stukken kunnen gegroepeerd of apart, als een enkel, exclusief kunstwerk worden geplaatst; een plezier om te hebben of te geven.
De Aalto vaas is één van de beroemdste glazen objecten en terecht een synoniem voor de Finse glaskunst en Iittala geworden. De vaas is te zien in veel van de belangrijkste designmusea ter wereld.

De Aalto vaas legde de basis voor tijdloos design. Eenvoudig en rebels – het is de vorm die in beweging is.