Marc Newson

Marc Newson is één van de meest geprezen en invloedrijke ontwerpers van zijn generatie. Hij heeft gewerkt in een breed scala aan disciplines, het creëren van meubels en huishoudelijke voorwerpen, fietsen en auto's, particuliere en commerciële vliegtuigen, jachten, verschillende architectonische opdrachten, en sculpturale stukken voor klanten over de hele wereld.

Geboren in Sydney, bracht hij een groot deel van zijn jeugd door reizend door Europa en Azië.  Als student begon hij te experimenteren met meubeldesign en na het afstuderen, werd hij bekroond met een subsidie van de Australian Crafts Council, waarmee hij zijn eerste tentoonstelling hield - met de Lockheed Lounge.  

Newson heeft gewoond en gewerkt in Tokio, Parijs en Londen, waar hij nu is gebaseerd, en blijft op grote schaal reizen. Zijn cliënten omvatten een breed scala van de meest bekende en meest prestigieuze merken in de wereld - van productie en technologie voor transport, mode en de luxe goederen sector. Veel van zijn ontwerpen zijn een groot succes voor zijn klanten en hebben de status bereikt van modern design iconen. In aanvulling op zijn core business, heeft hij ook een aantal succesvolle bedrijven opgericht en leiding gegeven, waaronder een mooi horlogemerk en een lucht-en ruimtevaart design consultancy. Tevens bekleedde hij ook senior management posities bij bedrijven van zijn  klanten, zoals de huidige functie die hij bekleedt als Creative Director van Qantas Airways .

Marc Newson werd opgenomen in  de 100 volgens Time Magazine's meest invloedrijke mensen in de wereld. Hij heeft vele prijzen en onderscheidingen gekregen. Hij werd benoemd tot The Royal Designer voor de industrie in het Verenigd Koninkrijk, bekroond met een eredoctoraat van de Universiteit van Sydney. 

Zijn werk is aanwezig in veel grote musea collecties, waaronder het MoMA in New York, Londen Design Museum en het V & A, het Centre Georges Pompidou en het Vitra Design Museum. Op veilingen haalt zijn werk vele records.  Newson's werk is nu goed voor bijna 25% van de totale hedendaags design markt.

Newson is de focus van de lopende en intense belangstelling in de media, het genereren van aanzienlijke redactionele waarde voor zijn klanten, en is het onderwerp geweest van een aantal boeken en documentaires.
Hij is getrouwd en heeft twee kinderen.

In 2012 herintroduceert Iittala het glaswerk van de wereldberoemde Australische ontwerper Marc Newson uit 1998. Marc Newson werkte eerder voor o.a. Cappellini, Flos, Swatch, Vitra, Ikepod, Moroso, Muji.