Kaj Franck

Kaj Franck (1911 – 1989) 

In 2011 vierde Iittala het honderste geboortejaar van geestelijk vader Kaj Franck. Zijn jarenlange werk als designer en als leraar heeft een immense impact gehad op Fins design en op de collectie van Iittala. Als eerbetoon aan Kaj Franck exposeert Design Museum Gent zijn levenswerk, dat ook eerder in het Design Museum Helsinki te bewonderen was.
Veel van Francks ideeën uit de jaren vijftig, zoals het combineren van functionaliteit en esthetiek voor alledaagse objecten, vinden wij tegenwoordig vanzelfsprekend. In de jaren vijftig overdacht de Fin Franck servieswerk. Toen al deed hiuj de legendarische uitspraak ‘blow up your tableware’, waarmee hij doelde op het eind van het tijdperk van uitgebreide, complete serviezen. Keukenkasten stonden vol met borden en schalen die zelden of nooit werden gebruikt. Francks idee was deze serviesstukken te vervangen met weldoordachte items. Zijn designs richtten zich op het uiteindelijke gebruik en objecten moesten volgens hem multifunctioneel zijn. Ze moesten bovendien eenvoudig en makkelijk te combineren zijn met elkaar en met andere items. De tentoonstelling, van 19 november 2011 tot 26 februari 2012, brengt het veelomvattende werk van Kaj Franck in kaart: Industrieel ontwerp, in massa geproduceerde keramiek en glaswerk.

Zijn filosofie van essentieel design heeft hem een groot aantal Finse en internationale prijzen en onderscheidingen opgeleverd, zoals de Compasso d’Oro en de Prijs van Milaan in 1957. Het werk van Franck wordt in designmusea over de hele wereld tentoongesteld.